Bugün sizlere 3. dalga kahve ile ilgili bilmeniz gerekenleri 10 maddede özetledik.
3. dalga kahve bir akımdır. 1. dalga 1900′ lerin başında popüler olan Nescafe, Folgers gibi çözünebilir, su ile karıştırılıp içilen kahveyi temsil eder. Burada amaç tüketimdir.
2. dalga ise 1960 ve sonrası Starbucks gibi zincirlerde espresso, latte, cappuccino gibi kahvelerin servis edilmeye başlandı. Burada ise amaç kahveden keyif almaktı.
3. dalga kahvede ise kahveye saygı duymak, ona şaraba, yemeğe, müziğe gösterilen önemin verilmesidir. Kahvenin hangi ülkeden geldiğiyle birlikte hangi çiftlikten geldiği, hangi parametreler ile üretildiği, nasıl kavrulduğu ve en iyi aroma ve tadı alabilmek adına nasıl demlendiği tüketici tarafından da bilinir. Buradaki amaç ise kahveyi ve ardındaki emeği yüceltmektir.
3) Kahveler temel olarak 2 sınıfa ayrılır; Arabica ve Robusta. Arabica çekirdeklerde kafein oranı %1-2 Robusta da %4-5 aralığındadır. Arabica kahveler daha yumuşak ve aromatik bir kahve sunarken Robusta ise daha acımsı ve sindirimi zor bir tada sahiptir. Dolayısıyla nitelikli kahve olarak 3. dalga kahve akımında Arabica kahveler tercih edilir. Afrika kahveleri turunçgiller tadı; Güney Amerika kahveleri kuşburnu, kırmızı elma ve üzüm; Asya kahveleri, çikolata ve toprak; Orta Amerika kahveleri ise baharat tatları verirler.
4) Kavurma, kahve çekirdeklerinin tüm potansiyelini ortaya çıkaran çok önemli bir işlemdir. Kahve çekirdekleri mikro ölçeklerde çekirdeğin yapısını çok iyi bilen kavurucular tarafından kavrulmalıdır. Kavrulmuş kahvelerin demlenmeden hemen önce öğütülmesi gerekir. İstanbul’da en taze kavuruculara örnek olarak Coffee Sapiens, Coffee Nutz ve Drip Coffeeİst‘i verebiliriz.
5) Öğütme kahve demlemeden yaklaşık 15 dk. kadar önce yapılmalıdır. Bu şekilde en güzel aromayı ve lezzeti alırsınız. Çünkü öğütülmüş kahve hava ile temasa girdikçe aroması kaybolur ve zamanla tadını kaybeder. Kahvenizi demleyeceğiniz kahve ekipmanına göre öğütmelisiniz. Mesela Chemex için iri taneli, Hario V60 Dripper için orta taneli, Aeropress için iri taneli, MokaPot için ise ince taneli olarak öğütmeniz gerekir.
6) Öğütücü olarak Sözen veya Hario marka bir el değirmeni ya da Delonghi veya Baratza marka bir elektrikli değirmene ihtiyacınız olacaktır. Öğütücünün bıçaklı değil değirmen yapısında olması ve kahvenizi homojen bir şekilde öğütebilmesi çok önemlidir.
7) Chemex hem şık hem de pratik bir demleme ekipmanıdır. Pour over demleme için kullanılır. Kendine has kalın bir filtre kağıdı vardır. Saf, yumuşak kolay içimli bir kahve sunar. 10 gr. iri taneli kahve ile 1 su bardağı su kullanarak kahvenizi demleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken kahvenin üstüne biraz sıcak su ilave edip 30 sn. demlemeye bırakmak ardından tüm suyu yavaş yavaş dairesel hareketler ile kahvenin üzerine dökmek.
8) Moka Pot, yoğun lezzet arayanlar için ideal bir İtalyan kahve demleme ekipmanıdır. Türkiye'de her evde Türk kahvesi cezvesi bulunması gibi İtalya'da da her evde Moka Pot cezvesi bulunur. İnce öğütülmüş kahveyi haznesine koyup soğuk su ile 2-3 dakikada kahvemizi pişirebiliriz.
9) Aeropress de son dönemde 3. dalga kahve ekipmanlarının arasına katıldı. Basınç ile kahve demler ve espressoya yakın bir lezzet ve aroma elde edersiniz. 15 gram kahve ile bir su bardağı sıcak su kullanarak demleme yapılır. Kahveniz iri taneli çekilmiş olmalıdır. Kahve çekirdekleri ile az miktarda su ilk etapta 2 dk karıştırılır. Ardından pompa ileri ittirilir ve kahveniz hazır olur.
10) Hario V60 Dripper dünyanın en çok kahve içen ülkelerinden Japonya'da bulunmuştur. Pour over demleme yapar. 15 gr kahve ile 1 su bardağı sıcak su kullanılır. Kahvenizi hem hızlı hem lezzetli istiyorsanız bu ekipmanı kullanabilirsiniz.
#3nesil #aeropress #arabica #baratza #chemex #coffee sapiens #dalga #delonghi #demleyici #dripper #hariov60 #kahve #mokapot #nescafe #robusta #sözen #Starbucks
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder