Barista en temel anlamıyla bizlere kahveyi hazırlayan ve sunan kişiye denir. Ancak iyi bir barista kahvenin çekirdekten fincana tüm hikayesini iyi bilir ve kahvenin ardındaki emeğe saygı duyar. Bu anlayışa sahip olan bir barista kahveyi hazırlan kişi olmanın ötesine geçer. Yoksa evde kendi kahvesini hazırlayabilen herkese barista denirdi değil mi? Peki bir baristayı barista yapan ekipmanlar nelerdir?
Drip kettle, ince uzun boynu olan ibrik benzeri bir su ısıtma aracıdır. Gooseneck (kaz boynu) Kettle da denir. Pour over yöntemi ile kahve demlerken suyu uygun miktarda, doğru açıyla, sıçratmadan kontrollü olarak dökmemize yardımcı olur. Ocak üstünde kullanılabilir. Ayrıca suyun derecesini de ölçmemizi sağlayan termometreli elektrikli versiyonları da vardır.
Scale İngilizce'de tartı demektir. Kahve demlerken kullanılan en temel ekipmanlardan biri de gram hassasiyetli bir tartıdır. Çünkü kahve demlerken kahvenin gramı, suyun gramı ve demleme süresi çok önemlidir. Bu sebeple kahve demleme icin kullanılan tartılar aynı zamanda süre de ölçer. Ancak gram hassasiyetli herhangi bir mutfak tartısı da işinizi görür. Süreyi başka bir cihaz ile tutabilirsiniz. Genellikle kahve-su oranı 1:16'dır. Yani her 1 gr. kahve için 16 ml. su kullanılır. Ancak siz kendi damak tadınıza göre bu oranda değişiklikler yapabilirsiniz. Kahve çekirdeğinin özelliğine veya demleme yöntemine göre de bu oran değişebilir.
Aeropress 2005 yılında bir oyuncak tasarımcısı tarafından bulunmuştur. Adından da anlaşılacağı üzere kahveyi basınç ile demler. Tabi bu basınç espressoda olduğu kadar yoğun değildir. Bu yüzden Aeropress ile demlenen kahveler pour over metodu ile demlenmiş kahveler gibi içimi kolay, yumuşak olur. Aeropress'in en büyük artılarından biri seyahat için çok ideal olmasıdır. Kolayca yanınızda taşıyabilir, sadece öğütülmüş kahve ve sıcak su ile her yerde nefis kahveler demleyebilirsiniz.
French Press, Fransa'da bulunmuş olup fiyatı en makul kahve demleme ekipmanıdır. Ev kullanımı için çok pratiktir. Üzerindeki pistonu bastırmak sureti ile kahveyi filtreleriz ve lezzetli bir kahve elde edebiliriz. French Press ile kahve demlerken 180 ml. su için yaklaşık 10 gr. kahve kullanmak ideal bir orandır. Ancak siz damak tadınıza göre bu oranları değiştirebilirsiniz. Suyunuzun sıcaklığı 95 C° kadar olmalıdır. Aksi takdirde kahveniz yanar. Su kaynadıktan sonra 1 dk. kadar beklerseniz bu sıcaklığa yaklaşık olarak ulaşmış olursunuz.
Sıcak su eklendikten sonra 4 dk. beklenmeli sonrasında ise piston yavaşça aşağı dogru bastırılarak press işlemi yapılmalıdır. Daha fazla beklerseniz daha sert bir kahve elde edersiniz.
Kahvenizi sütlü seviyorsanız ve bol süt köpüğü arzu ediyorsanız bir miktar sütü french pressin içine koyup pistonu hızlıca yukarı-aşağı hareket ettirdiğinizde sütün köpürdüğünü ve ayrıca süt köpürdütücüsüne ihtiyacınız olmadığını göreceksiniz. Kendi kahvenizi kendiniz demlemek istiyorsanız french press iyi bir başlangıç olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder