İki farklı kahve, İki farklı lezzet
Espresso ve demleme kahve, kahve yapmanın iki farklı yolunu temsil eder ve bu fark kahvenin tadını oldukça etkiler. Aşağıdaki görsel bu iki kahve arasındaki temel farklılıkları ifade etmektedir. Gelin birlikte bu iki kahveyi neyin kendine has ve leziz yaptığına bakalım.
Espresso
Gerçek bir espresso yapmanın tek bir yolu vardır; espresso makinası kullanmak. Bu sebeple kahve dükkanları için espresso çok tercih edilesi bir kahvedir. Espresso makinaları yoğun ve zengin bir kahve sunarlar. Yoğun aroması sebebiyle, birçok insan espressoyu su ile, yani Americano olarak tercih eder. Veya süt ile latte olarak da çok popülerdir.
Nasıl yapılır?
Tüm kahveler içilmeden hemen önce demlenir ve espresso da bu anlamda bir istisna değil. Espresso sıcak su ile ince öğütülmüş kahvenin yüksek basınç ile demlenmesidir. Bu işlem yoğunlaştırılmış, karamelimsi bir tatlılık ve görünür yoğunlukta bir krema, yani köpük tabakası ile bir shot kahve olarak bize geri döner. Basit görünse de, iyi kalitede bir shot elde etmek ciddi anlamda bir yetenek ve pratik gerektirir.
Doğru Öğütme Ayarı
İyi bir espresso elde etmek için kahve ince şekilde öğütülmelidir. Çünkü espresso su ile çok kısa bir sure buluşur ve kahve tanecikleri hemen çözünmelidir. Kahve dünyasının olmazsa olmaz kuralı, kahve demleme suresi kısaldıkça, kahvenizin daha ince öğütülmüş olması gerektiğidir.
“Espresso bir kahve çekirdeği türü değildir. Aslında, herhangi bir kahve çekirdeği espresso olarak demlenmek üzere öğütülebilir. Espresso olarak demlenmek için seçilen kahve çekirdeklerinin belirli bir kavurma profili olsa da, espresso ifadesi ne çekirdeğin ne de kavurmanın adıdır.”
Demlenmiş Kahve
Espresso yapmanın tersine, kahve dükkanında veya evde demleme kahve yapmanın birçok farklı yolu vardır. Espressonun yoğun tadı yerine, temel kahve demleme teknikleri size kahveden daha çeşitli tat ve aroma alma imkanı verir. Ancak tıpkı espresso gibi, kahve çekirdeğinden en iyi sonucu almak pratik işidir. Simdi en popüler demleme tekniklerine birlikte bakalım.
Nasıl Yapılır?
Espresso ince öğütülmüş kahve içerisinden basınç yolu ile sıcak suyu geçirerek yapılırken, demleme kahve taze öğütülmüş kahve üzerine sıcak su dökülerek (pour-over yöntemi), veya taze öğütülmüş kahveyi sıcak suya daldırarak (daldırma yöntemi) ile yapılmaktadır. Her iki yöntemde de öğütülmüş kahvenin çoğu sıcak suda çözünür, kağıt, metal veya kumaş bir filtreden geçer, kahve veya karafımıza içmeye hazır halde dökülür.
Doğru Öğütme Ayarı
Kahve demleme metodunuza bağlı olarak, uygun öğütme boyutu kahvenizden en iyi sonucu almak için en önemli faktörlerden biridir. Chemex gibi pour-over metot kullanılan bir demleme ekipmanı için, orta derecede öğütme uygundur. Ancak french press gibi bir yöntem kullanacaksanız daha kalın öğütmeniz gerekebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder